+31(0) 6 45024643 info@simple-hearted.nl

Een tijdje geleden moest ik ineens denken aan toen ik een jaar of 13 was en net naar het voortgezet onderwijs ging. In die tijd hing er op het busstation een grote reclameposter met een papegaai en de tekst ‘vloeken is aangeleerd’. In die tijd gaf deze reclameposter me niet alleen een soort herkenning maar ook bevestiging van mijn opvoeding.

Ik ben van huis uit kerkelijk opgevoed en ik wist heel goed dat ik thuis niet moest vloeken, dat was slecht gedrag. Ik was indertijd een jonge knul die aan de ene kant wel geloofde in wat de kerk vertelde, maar die aan de andere kant ook zo zijn twijfels had. Ik liep rond met heel veel vragen en ik had geen antwoorden. Ik was ook niet echt iemand die makkelijk vragen stelde, dus ik bleef met mijn vragen rondlopen. 

 

Mijn gedachten spoelden verder, naar een periode in mijn leven waarin ik helemaal niets meer met de kerk had. Het was in die periode dat het me opviel dat ik ging vloeken wanneer iets niet lekker liep. Mijn gedrag viel mij op en ik ging mezelf analyseren. Ik vroeg mijzelf af, wat gebeurt er op zo’n moment met me? Wat doe ik en wat gaat er allemaal door me heen waardoor ik ga vloeken?

Er wordt gezegd dat, wanneer je vloekt, je dan letterlijk aan God vraagt om je te verdoemen.

Zo zou godverdomme een verbastering en samentrekking zijn van de woorden god verdoem mij.

Volgens mij weten veel mensen dit niet eens en is het in de verste verte zeker niet hun bedoeling om zichzelf letterlijk naar de verdoemenis te wensen of iets dergelijks. 

Maar hoezo vloeken we dan bij tijd en wijle? En dan doel ik met name op de momenten dat het tegenzit. Wat gebeurt er met ons wanneer we vloeken? 

Vroeger was ik regelmatig bij de buren te vinden en daar mocht het woord shit absoluut niet worden gebruikt. Voor de buurvrouw was dat namelijk hetzelfde als vloeken. Shit is ook zo’n woord dat vooral wordt gebruikt als er dingen niet goed gaan. Je zou dus kunnen stellen dat het gebruik van het woord shit eenzelfde doel dient en eenzelfde effect oplevert als vloeken met andere bewoordingen. Trouwens, wanneer je echt stilstaat bij de letterlijke betekenis van het woord – je roept keihard stront! in het Engels – dan is het best wel een apart woord om te gebruiken, nietwaar?

Mijn zelfanalyse gaf mij het inzicht dat vloeken wanneer iets niet lekker loopt, over het algemeen ontstaat vanuit emoties zoals frustratie en machteloosheid. Ik voelde me gefrustreerd omdat een situatie niet verliep zoals ik dat wilde, zoals ik eigenlijk gewend was, of hoe het volgens mij had moeten gaan. En ik had het gevoel dat ik er weinig tot niets aan kon veranderen. 

Vloeken wanneer iets niet naar wens verloopt lost niets op, wel geeft het een bepaalde ontlading. Zie het als een fluitketel die het kookpunt heeft bereikt en gaat fluiten. Wanneer je het vuur wat lager draait dan gaat de ergste druk van de fluitketel af en stopt het fluiten. Wanneer je vloekt, dan spreek je de woorden vaak met veel kracht en volume uit. Eerst haal je (onbewust) diep adem en vervolgens gooi je er met kracht en volume een vloek uit. De in jou, door emoties, opgebouwde spanning, gaat er vervolgens een beetje af en je merkt dat het vloeken je aan 1 kant wel wat oplucht. 

In het kader van je doelen bereiken, kun je jezelf afvragen of vloeken als iets niet naar wens verloopt, een waardevolle manier van handelen is. Ik bedoel, ja het haalt wat spanning weg, het lucht wat op, maar lost het ook de situatie op? Helpt vloeken jou om je gestelde doelen op een waardevolle en effectieve manier te bereiken? Mij in ieder geval niet.

Ik heb ontdekt dat ik niet machteloos was, ik voelde me machteloos, door het verhaal in mijn hoofd. Machteloos ZIJN of jezelf machteloos VOELEN zijn twee heel verschillende zaken. 

De echte oplossing vond ik in het veranderen van de manier waarop ik de werkelijkheid beleefde. 

De WERKELIJKHEID wordt bepaald door jouw GEDACHTEN, door de verhalen die jij jezelf continue vertelt in je hoofd. Verhalen over jezelf en over de wereld om je heen. Deze verhalen zijn gebaseerd op je waarden, op datgene wat voor jou heel erg belangrijk is zoals bijvoorbeeld eerlijkheid, liefde, trouw en respect. En datgene wat voor jou belangrijk is, heb je weer gebaseerd op je opvoeding, je familie, vrienden, school, religie, cultuur etc. 

Vaak sta je niet eens meer stil bij wat je nou precies denkt en of de verhalen die je jezelf vertelt wel echt waar zijn. Je staat er vaak niet eens meer bij stil dat ze niet waar zouden kunnen zijn. Voor jou zijn het zelfs feiten. Maar, is dat zo? Zijn het echt feiten en zijn ze onveranderbaar?

! Gedachten (verhalen) leiden tot bijhorende emoties.
! Emoties leiden tot bijhorend gedrag.
! Gedrag bepaalt je werkelijkheid.
! Je werkelijkheid wordt dus bepaald door niets meer en niets minder dan je gedachten.

Je kunt jezelf 2 soorten verhalen vertellen: waardevolle en waardeloze verhalen.

Beiden zijn wat het zijn: gedachten en beiden worden uiteindelijk jouw werkelijkheid. Want als je iets maar lang genoeg herhaalt dan ga je het zelf geloven en je ernaar gedragen.

Welke verhalen vertel jij jezelf? Over jezelf en over de wereld om je heen?

Vertel jij jezelf waardevolle verhalen die je helpen om de beste versie van jezelf te zijn?

Of vertel jij jezelf waardeloze verhalen die je weerhouden om de beste versie van jezelf te zijn en je verhinderen om je dromen en verlangens na te jagen?

Hypnotherapie kan je inzicht geven in de verhalen die jij jezelf vertelt en je begeleiden om tot nieuwe verhalen te komen. Verhalen die waardevol zijn en je ondersteunen om de beste versie van jezelf te worden, om eindelijk jouw dromen en verlangens daadwerkelijk na te jagen!  

Voor meer informatie, neem vrijblijvend contact met ons op.

Met hartelijke groet,

Wim (en Jeanet)