Selecteer een pagina

HET DENKEN

In de basis wil elk mens zich goed voelen over zichzelf en over zijn of haar leven. Er zijn echter twee cruciale factoren die bepalen of jij jezelf daadwerkelijk goed voelt over jezelf en je leven: de kwaliteit van je ademhaling en de kwaliteit van je denken.

Jouw realiteit begint met datgene waar jij van overtuigd bent. Hieruit ontstaat een gedachte. Deze gedachte trekt soortgelijke gedachten aan.

Vervolgens trekken die gedachten soortgelijke gevoelens en een passend ademhalingspatroon aan. Deze gevoelens en ademhalingspatroon bepalen vervolgens hoe jij jezelf gedraagt.

En hoe jij jezelf gedraagt bepaalt uiteindelijk jouw realiteit.

The story you tell yourself daily, gives birth to your reality. 

Simple-Hearted

We nemen ons denken – net als onze ademhaling- nog te vaak als vanzelfsprekend en als iets waar we geen invloed op hebben. Terwijl er niets minder waar is dan dat.

Want dat we vanzelf denken, wil niet zeggen dat we ook vanzelf gezond denken. En dat we denken geen invloed uit te kunnen oefenen, wil ook niet zeggen dat het daarom waar is. Geloof dus nooit zomaar alles wat je denkt.

Kinderen tussen de 0 en de 7 jaar staan vrijwel volledig open voor alles wat ze zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Omdat hun kritische mind nog amper is ontwikkeld en ze ook nog te kort op de wereld zijn om te kunnen toetsen of iets wel echt is wat het lijkt te zijn, nemen ze vrijwel alles kritiekloos aan als hun waarheid.

Het is dan ook hier, tussen de 0 en 7 jaar, dat jouw diepste overtuigingen over jezelf en de wereld om je heen worden gevormd.

En het zijn je overtuigingen die ervoor zorgen dat je denkt zoals je denkt. Je overtuigingen zijn die zaken waar jij diep van binnen heilig in gelooft dat ze waar zijn. Je bent er zelfs zo rotsvast van overtuigd, dat je er geen seconde meer aan twijfelt. En je staat er niet meer bij stil – en niet meer voor open – dat jouw overtuigingen onwaar kunnen zijn.

Overtuigingen zou je ook wel zelf vervullende profetieën kunnen noemen. Ze zijn namelijk alleen maar waar, wanneer je gelooft dat ze waar zijn.

Stel dat je echt gelooft dat je zelfverzekerd bent, dan zal je jezelf ook zelfverzekerd gaan voelen. En wanneer je jezelf zelfverzekerd voelt, dan zal je jezelf ook zelfverzekerd gaan gedragen. En wanneer je jezelf zelfverzekerd gedraagt, dan versterkt dit weer je overtuiging dat je zelfverzekerd bent. En zo is jouw overtuiging jouw realiteit geworden. 

De manier waarop je denkt is niet iets wat je hebt en daardoor onveranderbaar. Het is iets wat je doet en daardoor veranderbaar. Jouw stijl van denken is, net als een ongezonde ademhaling, niets meer dan een zelf aangeleerde, ongezonde gewoonte.

En dat is fantastisch nieuws!!! Omdat je een gewoonte niet alleen kunt aanleren, maar ook kunt afleren!

Jouw brein bezit – net zoals je ademhaling- de kracht om jouw persoonlijkheid en hele leven te transformeren! Op alle niveaus!

Het succesvol managen van je brein en ademhaling levert je meer gezondheid, meer ontspanning, focus, energie, harmonie en persoonlijke groei. En bovenal: een goed gevoel over jezelf en over jouw leven. En dat is waar we het allemaal voor doen, toch?