Selecteer een pagina

DE ADEMHALING

Ademhalen is het meest belangrijke proces in ons leven. Zonder adem is leven immers onmogelijk. Toch nemen we onze ademhaling -net als ons denken- veel te vaak als vanzelfsprekend en als iets waar we niet naar om hoeven te kijken. Terwijl er niets minder waar is dan dat.

Dat we vanzelf ademhalen wil niet zeggen dat we ook vanzelf gezond ademhalen.

Het is algemeen bekend dat de moderne mens lijdt aan tal van welvaartsziekten. Zowel op fysiek, mentaal als emotioneel niveau. Minder bekend is nog dat deze welvaartsziekten direct of indirect worden veroorzaakt door een ongezonde ademhaling en een ongezonde manier van denken.

Een ongezonde ademhaling veroorzaakt onder andere:

Een ongezonde ademhaling ontstaat bij elk mens op een ander moment in zijn of haar leven.

Een van de vroegste ontstaansmomenten is in de baarmoeder, wanneer een zwangere vrouw zelf een ongezonde ademhaling heeft.

Het ongezonde ademhalingspatroon van de aanstaande moeder zal onherroepelijk ingrijpen op de stofwisseling van haar ongeboren kind. Met als resultaat dat het kind ter wereld zal komen met een aangeboren ‘programmering’ voor een ongezonde ademhaling.

Andere -veel voorkomende -ontstaansmomenten van een ongezonde ademhaling zijn terug te herleiden naar een lage kwaliteit van denken en leven.

Het leven van de moderne mens is vaak druk, gejaagd en veeleisend en mede hierdoor ligt het zelfbeeld regelmatig onder vuur.

Dit in combinatie met de focus op prestatie en succes – in allerlei vormen – doet de moderne mens uit het oog verliezen wat er echt toe doet: het welzijn van de aarde en van zichzelf. Met alle gevolgen van dien.

De oorzaak van een ongezonde ademhaling is in vrijwel alle gevallen jezelf slecht voelen over jezelf en over je leven.

Elk mens wil in de basis hetzelfde: zichzelf goed voelen over zichzelf en over zijn of haar leven.

En wanneer dat niet lukt, dan veroorzaakt dit allerlei natuurlijke reacties en gevolgen op mentaal, fysiek en emotioneel niveau. Natuurlijke reacties en gevolgen die de moderne mens labelt als stress, kwalen, klachten en ziekten.

Een ongezonde ademhaling is -net als ongezond denken- niet iets wat je hebt en daardoor onveranderbaar. Het is iets wat je doet en daardoor veranderbaar. Een ongezonde ademhaling is feitelijk niets meer dan een zelf aangeleerde, ongezonde gewoonte.

En dat is fantastisch nieuws. Omdat je een gewoonte niet alleen kunt aanleren, maar ook kunt afleren!

Wat je denkt, hoe jij jezelf voelt en hoe je jezelf gedraagt is allemaal sterk verbonden met je ademhaling. Bij elke mentale, fysieke en emotionele houding hoort namelijk een specifieke ademhaling.

Wanneer je diep nadenkt zal je ademhalingspatroon anders zijn dan wanneer je ontspannen dagdroomt. Als je sport, zal je anders ademen dan wanneer je rustig op de bank zit. En op het moment dat jij jezelf blij voelt, zal je ademhaling niet hetzelfde zijn als wanneer je jezelf verdrietig voelt.

Wanneer je verandert wat je denkt, wat je voelt of hoe je jezelf gedraagt, dan verandert je ademhalingspatroon automatisch mee. En andersom: wanneer je jouw ademhalingspatroon verandert, dan verandert wat je denkt, wat je voelt of hoe je jezelf gedraagt ook automatisch mee.

Dit betekent dat jouw ademhaling – net zoals je brein- beiden de kracht bezitten om jouw persoonlijkheid en hele leven te transformeren! Op alle niveaus!

Het succesvol managen van je ademhaling en je brein levert je meer gezondheid, meer ontspanning, focus, energie, harmonie en persoonlijke groei. Maar bovenal: een goed gevoel over jezelf en over jouw leven. En dat is waar we het allemaal voor doen, toch?

Ben jij net als die moderne mens? En weet jij niet meer wat te doen om jouw gezondheid en goed gevoel terug te claimen?

Dan is het nu tijd om de scheppende intelligentie van jouw brein en de helende kracht van jouw ademhaling te ontdekken!